Pentru prevenirea imbolnavirilor dentare si parodontale, primul pas este realizarea unei igiene orale riguroase. Acest lucru implica o tehnica de periaj individualizata, folosirea corecta a atei dentare, folosirea periutelor interdentare, folosirea apei de gura, a dusurilor bucale (in functie de situatia particulara a fiecarui pacient) si igiena alimentara.

Detectarea placii bacteriene cu ajutorul revelatorilor de placa

Placa dentara nu se indeparteaza prin clatire sau proiectare a jeturilor de apa, ci numai mecanic prin perierea dintilor. Colorarea placii este o metoda de motivare si constientizare a pacientului cu privire la zonele incomplet curatate si ajuta la individualizarea metodei de periaj si nu in ultimul rand la autoevaluarea corectitudinii realizarii periajului de catre pacient.

Fluorizarea locala

Florul joaca un rol important in prevenirea cariei dentare prin stimularea remineralizarii suprafetelor dentare demineralizate. De asemenea, florul este folosit in tratamentul hipersensibilitatii dentinare dupa detartraje, albiri, etc.

Sigilarea

Zonele cele mai expuse la carie sunt fosetele si santurile de pe suprafata de masticatie (vulnerabilitate la carie de 8 ori mai mare decat restul suprafetelor dentare) si zonele interdentare. Astfel in scop preventiv si de derententivizare se realizeaza SIGILAREA santurilor si fosetelor. Aceasta presupune aplicarea unui material fluid (in general compozit) intr-un strat foarte subtire care patrunde in toate zonele retentive, realizand astfel sigilarea acestora si impiedicand retentia alimentara.