Ce este Parodontologia?

Parodontologia este ramura stomatologiei care raspunde de profilaxia, diagnosticarea si tratamentul bolilor care afecteaza parodontiu, adica tesuturile care metin dintele pe arcada si anume: gingia, osul, ligamentul dento-alveolar si dintele in sine.

Agentii microbieni proveniti din placa dentara imbolnavesc gingia si osul, provocand in final pierderea dintelui afectat. Cauza principala a bolilor parodontale (parodontoza) o constituie igiena defectuoasa. Alaturi de ea mai sunt si alte cauze: vicii, alimentatie precara, predispozitii genetice, etc.

Parodontometria este o manopera necesara in cazul pacientilor ce prezinta gingii inflamate ce sangereaza la atingere, dar si a celor ce prezinta mobilitate dentara. Aceasta trebuie sa fie efectuata dupa un detartraj profesional pentru o precizie cat mai mare.

Pentru a aprecia severitatea bolii parodontale, medicul va completa o fisa de parodontometrie in care va consemna gradul de mobilitate al dintilor, dar si dimensiunile pungilor parodontale (numarul de milimetri masurati intre marginea gingivala si cel mai adanc punct al pungii). Astfel, o adancime de 3-5 mm reprezinta o imbolnavire moderata, pe cand una de 6 mm sau mai mare evidentiaza o îmbolnavire majora.

Pentru detectarea prezentei, configuratiei si adancimii pungilor parodontale, medicul parodontolog va folosi sonda parodontala, un instrument gradat cu varf bont (neascutit), care odata introdus in santul gingival va permite stabilirea gradului de afectare parodontala.

Palparea cu sonda este in general netraumatica, insă pentru un confort sporit se poate realiza anestezie topica/locala.

Evolutia bolii parodontale se apreciaza prin masurarea pungilor parodontale si evaluarea mobilitatii dentare. Acesta este motivul pentru care se recomanda ca parodontometria sa se realizeze atat inainte, cat si in cursul tratamentului parodontal.

Clinica DentoMed va ofera:

  • Profilaxia afectiunilor gingivale;
  • Tratamentul gingivitelor si parodontopatiilor;
  • Tratamente de echilibrare ocluzala a dintilor parodontotici;
  • Tratamente chirurgicale (operatii cu lambou, chiuretaje, gingivectomii, gingivoplastii, etc).

Va asteptam sa va faceti o programare la cabinetul nostru la o discutie cu medicul stomatolog, pentru a va oferi un plan personalizat nevoilor dvs. specifice. La DentoMed oferim o gama variata de preturi, pentru toate buzunarele si nevoile, in asa fel incat zambetul dvs. sa fie mereu pe primul loc.

Stabileste o programare acum.

Pentru a evita aglomerarea in sala de asteptare, va rugam sa sunati pentru a face o programare. Pentru urgente stomatologice ne puteti contacta la 0752.303.006 si vom face tot posibilul sa va rezolvam urgenta in cel mai scurt timp posibil.